top of page

Somatic Experiencing

Wat is Somatic Experiencing? 
 

Somatic Experiencing® is een vorm van lichaamsgerichte traumatherapie , ontwikkeld door Dr. Peter Levine . Het is een wetenschappelijk onderbouwde methode voor het werken met fysieke en psychologische symptomen van stress, shock en trauma.

SE richt zich op het alsnog afronden van de natuurlijke reacties op ingrijpende gebeurtenissen en het begrijpelijk maken van gevoelens van onmacht en wanhoop.   Door onverwerkte traumatische ervaringen raakt het natuurlijke ritme, de regulatie van het zenuwstelsel, verstoord. De veerkracht neemt af. Dit kan leiden tot allerlei fysieke, emotionele en psychische klachten. Door het ontladen en integreren van die opgeslagen overlevingsenergie herstel je de van oorsprong aanwezige vitaliteit en veerkracht.

Traumasymptomen kunnen zo voorkomen worden, in hevigheid afnemen en verdwijnen. Innerlijke rust en mentale kracht nemen steeds meer ruimte in, en houden je in het hier en nu.

Voor wie?

 

Somatic Experiencing kan je helpen

- als je betrokken was bij een overweldigende gebeurtenis: persoonlijk, via geliefden of als ooggetuige, recent of in het verleden, mét of zonder duidelijke herinneringen.

- bij aandoeningen waarvan gezegd wordt ‘je moet er mee leren leven’ : fybromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, prikkelbare darmsyndroom, hoogsensitiviteit .

- Als emoties je ‘overvallen’, ze je lichaam en geest lijken over te nemen (zoals bodemloos verdriet, uitzinnige woede,  complete gevoelloosheid, …), en ze je dingen laten doen waar je achteraf spijt van hebt, of die je je niet eens meer  herinnert.

- Bij pijn of angst, als medicatie bij jou bitter weinig of niet helpt.

Hoe lang duurt een behandeling? 

Dit hangt af van de ernst van de klachten en wordt in samenspraak met jou en de SE beoefenaar bepaald.

body.jpg

Gespecialiseerde therapeuten:

Mieke Danschutter

bottom of page