top of page

8 redenen waarop therapie kan helpen

Updated: Sep 29, 2021

Het is interessant om de verschillende redenen te analyseren waarom therapie een hulpmiddel is voor mensen zonder geestelijke stoornissen. Laten we eens kijken!


1. Het zorgt ervoor dat je je beter voelt door je een nieuwe lens te geven om de wereld door te zien

Therapie leert je strategieën om je beter te laten voelen. Het verlicht niet alleen de symptomen, maar het helpt je ook om te begrijpen hoe ze in je leven zijn gekomen en waarom ze er nog steeds zijn. Zo kan het bijvoorbeeld niet alleen je angst verminderen, maar ook begrijpen waarom angst op dit moment van je leven is ontstaan. Dan kun je vanuit een nieuw perspectief zien wat er met je gebeurt.


2. Het is goed om je emotionele gezondheid en je emoties beter te begrijpen

Het therapeutische proces is een goed hulpmiddel om je emotionele intelligentie te verbeteren. Het graaft diep in je angsten en onderdrukte emoties. Het brengt ze aan het licht en helpt je ze te uiten, zodat ze dan niet langer een probleem zijn. Als je bijvoorbeeld bang bent om alleen te zijn, kan een psycholoog je helpen deze angst te delen en er anders mee om te gaan.


3. Het nodigt je uit om uit je comfortzone te stappen

Je weet wat niet werkt. Daarom kan een goede psycholoog je helpen om nieuwe gebieden te verkennen en onzekerheid beter aan te pakken. Je zegt bijvoorbeeld dat je van streek bent omdat je geen vrienden hebt, maar je doet niets om deze situatie te verbeteren. Als je in therapie gaat en leert jezelf open te stellen, kun je beter omgaan met mensen.


4. Het helpt je afstand te nemen van je problemen en ze vanuit een breder perspectief te zien

Als we midden in onze problemen zitten, is het vaak moeilijk om een oplossing te vinden. Maar een psycholoog kan je helpen om meerdere opties te zien en zelfs te begrijpen waarom je sommige opties afwijst, met een claim van logica. Als je bijvoorbeeld een probleem hebt met een familielid, kun je het conflict beter begrijpen door jezelf in zijn schoenen te plaatsen door middel van rollenspelen.


5. Het stelt je in staat om verschillende delen van jezelf beter te leren kennen

We leren onszelf nooit helemaal kennen en er zijn altijd nog delen van onszelf die we nog moeten verkennen en begrijpen. Soms hebben we manieren van zijn en handelen die we bewust of onbewust afwijzen. In de psychotherapie bijvoorbeeld kun je je realiseren welke delen van jezelf je niet accepteert en jezelf ermee verzoenen.


6. Het verheldert je geest en helpt je te zien wat belangrijk is in je leven

Vaak worden onze geesten zo vertroebeld met wat er mis is en niet werkt in ons leven dat we vergeten wat echt belangrijk is – genieten van het heden en onze geliefden waarderen. Zo kun je bijvoorbeeld zo met je werk bezig zijn dat je je huwelijk helemaal vergeet. Therapie kan je helpen om je problemen in perspectief te plaatsen en te waarderen wat echt belangrijk is.


7. Het bevordert zelfkennis en een medelevende houding

Zelfkennis betekent dat we ons bewust zijn van gedachten, emoties en houdingen waar we ons voorheen niet van bewust waren. Bijvoorbeeld, soms wantrouwen we onszelf en realiseren we ons dat niet. In therapie gaan kan dan helpen om meer compassie, geduld en begrip voor onszelf te ontwikkelen.
8. Het versterkt je geestelijke gezondheid, waardoor je mogelijke emotionele depressies voorkomt

Therapie is een goede bron om je gevoel van eigenwaarde te versterken en terug te keren naar een harmonie met je innerlijke wereld, die we vaak verliezen in de wervelwind van de dagelijkse stress. Aan de andere kant heb je al veel hulpmiddelen om je problemen het hoofd te bieden. Therapie zal je alleen maar hel


pen om je ervan bewust te worden en de beste te selecteren voor elk moment.


Kortom:

Vergeet niet dat jij degene bent die je lot kiest en aan het roer van de boot staat. Zo kun je leren om jezelf drijvend te houden of zelfs om te navigeren en te genieten van het proces. Wees niet bang om om hulp te vragen, het maakt je niet zwakker. Integendeel zelfs.

Het is nooit te laat om de voordelen van therapie te ontdekken en zonder al te veel zorgen van je dagelijkse leven te genieten. Therapie is goed voor iedereen omdat we menselijk zijn. We komen problemen tegen in het leven en er is geen reden waarom we ze helemaal zelf moeten oplossen.

Het delen van je problemen en het profiteren van therapie kan een grote beslissing zijn, en op de lange termijn zal je geestelijke gezondheid je daarvoor bedanken.


Comments


bottom of page