top of page

Do's en dont's om uw kind te helpen tijdens een echtscheiding

Bijgewerkt op: 29 sep. 2021

De verwerking van een scheiding is ook voor kinderen een rouwproces. Hoe kinderen een scheiding verwerken, is afhankelijk van hun leeftijd, karakter, geslacht en plaats in het gezin. Kinderen die goede begeleiding krijgen, verwerken een scheiding meestal makkelijker. Die begeleiding kan van buitenaf komen, maar ouders kunnen zelf ook helpen. Een paar do’s en don'ts op een rij:


Do's: hoe helpt u uw kinderen de scheiding te verwerken?

  • Een goede voorbereiding op de scheiding voorkomt een schok. Ouders moeten goed nadenken en samen bespreken hoe en wanneer ze hun kinderen over hun besluit vertellen. Doe dit nooit impulsief of wanneer u boos bent.

  • Het is voor kinderen het beste als ouders weinig conflicten hebben in hun bijzijn. Probeer hier rekening mee te houden.

  • Kinderen hebben baat bij ouders die goed overleggen.

  • Kinderen nemen stemmingen en emoties over van hun ouders. Dat geldt vooral voor jonge kinderen. Het is dus van groot belang dat ouders de scheiding zelf ook goed verwerken en hun persoonlijke problemen niet met de kinderen bespreken.

  • Al vanaf heel jonge leeftijd heeft een scheiding effect op kinderen. Jonge kinderen zijn bijvoorbeeld bang dat ze hun ouders verliezen. Ouders kunnen vertellen dat dat niet zo is. Soms zijn kinderen te jong om dit goed te begrijpen. Vertel het ze toch en geef daarbij dan extra